Deze tegemoetkoming gebeurt via een conventie met 32 lokale netwerken voor geestelijke gezondheidszorg en de facturatie van de prestaties verloopt via de toepassing ‘Mental Health Care’, die beheerd wordt door het Nationaal Intermutualistisch College (NIC). Het NIC en het Intermutualistisch Agentschap (IMA) hebben, in opdracht van het RIZIV, het dashboard ‘Mental Health Care’ (MHC) uitgewerkt op basis van deze facturatiegegevens.

In dit dashboard kunnen statistieken met betrekking tot de patiënten, de zorgverleners, de sessies en de uitgaven voor geestelijke gezondheidszorg geraadpleegd worden. Beleidsmakers, zorgverleners, journalisten en iedereen die op zoek is naar gegevens rond het gebruik en aanbod van psychologische zorg, kunnen hier terecht.

De statistieken zijn beschikbaar voor België, per gewest en per netwerk voor geestelijke gezondheidszorg. Er kan hierbij gefilterd worden op verschillende eigenschappen van de patiënten, zorgverleners en prestaties.

Voor een correcte interpretatie van de grafieken is er ook documentatie voorzien. Hier wordt beschreven welke informatie de grafieken weergeven en hoe deze cijfers bepaald worden, en geven we context mee die belangrijk kan zijn.