In opdracht van de nationale commissie artsen ziekenfondsen van het RIZIV (de ‘medicomut’), heeft het IMA de aangerekende supplementen in acute ziekenhuizen in kaart gebracht voor geconventioneerde en niet-geconventioneerde artsen. Dit gebeurde per individueel ziekenhuis. Er werd ook rekening gehouden met het specialisme van de arts en het type van verstrekte zorg. De financiële impact voor de patiënt evalueren we door alle ereloonsupplementen voor een jaar op te tellen per patiënt voor één of meerdere ziekenhuisverblijven.

De resultaten werden in een eerste fase (2016-2017) gebruikt om voorstellen binnen het medicomut akkoord 2018-2019 te formuleren voor maatregelen die je als patiënt beter zouden moeten beschermen tegen onverwachte ziekenhuiskosten.

De publicatie van de IMA-ziekenhuisbarometer van 2020 bevat voor de eerste keer resultaten van de volledige factuur ten laste van de patiënt bij een klassieke ziekenhuisopname of een dagopname. In 2018 betaalden alle patiënten samen 1,35 miljard euro bovenop de uitgaven van de ziekteverzekering. Dit zijn vooral ereloonsupplementen. Ook in 2018 stegen de ereloonsupplementen per verblijf. In de IMA Atlas kan je voor enkele veel voorkomende ingrepen de gemiddelde ereloonsupplementen vergelijken tussen ziekenhuizen.

Contact InterMutualistisch Agentschap (IMA)
NL : Mieke Dolphens - Mieke.Dolphens@cm.be of Bernard Landtmeters - bernard.landtmeters@cm.be
FR : Françoise De Wolf - francoise.dewolf@solidaris.be